CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 25, 2011

Kembara Khazanah India (Makanan India) Part 2

Hehehehe ni mesti korang suka kan, kalau pasal makan smua pun sanggup..janji kenyang nak2 lagi kalau time kelaparan....tak dapat makan tengok gambar pun jadi, hari tu aku postkan dalam ni pasal Makanan China sekarang ni Makanan India pula

Makanan India berbeza daripada negara lain. bukan hanya dari segi rasa tetapi cara penyediaannya. makanan india terkenal dengan rasa pedas berempah dan hampir kesemua jenis masakannya menggunakan rempah-ratus. itulah sebabnya setiap jenis hidangan mengandungi banyak khasiat selain rasa yang hebat. ramai orang india adalah vegetarian atas sebab peribadi agama dan budaya. mereka lebih gemar memakan daging ayam atau kambing. manakala daging khinzir diharamkan bagi orang Islam dan lembu pula adalah haiwan suci penganut Hindu. kebanyakkan makanan india berasaskan roti seperti roti nan dan dimakan menggunakan tangan kanan, tangan kiri dianggap kotor. Falsafah di sebalik makan menggunakan tangan adalah untuk menikmati kelazatan makanan dengan semua deria yang ada-rasa, bau, lihat dan sentuh. tangan akan dibersihkan dalam bekas basuh tangan selepas makan. bagaimanapun selepas kajian kebersihan menunjukan air liur menjadi punca utama pencemaran makanan, masyarakat india moden menggunakan alatan seperti sudu, garfu untuk menjamin kebersihan.

Antara masakan india yang sangat terkenal dikalangan orang india:

VADAI
Vadai atau (vada, wada, vade), disebut 'Wah-dei', merupakan sejenis makanan India. Ulundu Vadai yang diperbuat daripada tepung beras dan berbentuk roda dengan lubang di tengah. Ia diperbuat dari dal dan kentang. Terdapat juga hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah dicampurkan sekali. Ulundu Vadai biasanya lebih sedap sekiranya dimakan bersama chutney atau kuah kari.


vada1 2414632071_b2686a87ca_m

Masala Vadai yang diperbuat daripada dal. Ulundu Vadai yang diperbuat daripada tepung beras

BRIYANI
Briyani ialah sejenis makanan berasaskan nasi dan dimasak bersama rempah, beras (beras basmati kebiasaannya) dan juga ayam, daging atau sayur –sayuran.

800px-kanabona_biryani


NASI DAUN PISANG
Di dalam nasi daun pisang, nasi dihidangkan di atas daun pisang bersama – sama dengan aneka sayur-sayuran, kari daging atau ikan, jeruk dan papadum. Selalunya, hanya kuah kari sahaja dihidangkan, dagingnya tidak dihidangkan. Kerana, nasi daun pisang ini merupakan makanan bagi vegetarian India. Secara tradisionalnya, ia dimakan dengan menggunakan tangan. Daun pisang digunakan kerana dipercayai, apabila nasi yang panas dihidangkan di atas daun pisang. Ia akan melepaskan lapisan atas daun pisang yang dapat membantu sistem penghadaman.

bananaleafrice001


PUTU MAYAM
Putu mayam ialah sejenis makanan manis yang selalunya dimakan ketika sarapan pagi ataupun sebagai snek.
Putu mayam diperbuat daripada adunan tepung beras yang dicampur dengan air, santan kelapa yang kemudiannya, doh itu ditekan ke penyaring untuk menjadikannya seperti mi halus. Selepas itu, ia akan distimkan dengan perahan air daun untuk dijadikan sebagai perasa. Setelah siap, mi itu akan dihidangkan bersama-sama parutan kelapa dan gula Melaka.

briyani


No comments:

Post a Comment